Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

"Η ΑΕΚ είναι Ιδέα και δεν υποβιβάζεται"

Κόρη του Γιώργου Κουτσουλιέρη, πρώην παίκτη της ΑΕΚ τις δεκαετίες 1930-1940, Ευγενία, με επιστολή της μιλά για τα ιδανικά της ΑΕΚ, αυτά που στο πέρασμα των χρόνων αλλοιώθηκαν, αλλά και το γεγονός πως η ΑΕΚ παραμένει Ιδέα και ως τέτοια δεν μπορεί να υποβιβαστεί

Η επιστολή:


"Όταν άκουγα τον πατέρα μου, να μιλάει για την ΑΕΚ, γνώριζα πως η συμμετοχή του στην ομάδα, ήταν πράξη συνειδητή, ενταγμένη στην υπηρεσία μιας Ιδέας, όπου το ψυχικό σθένος δεν διαπραγματεύεται με την αποδοχή των δεινών της μοίρας και του παράλογου, συμμετέχοντας, με τη σιωπή, στην ακύρωση της ζωής και των συμβόλων της. Ιστορικά η ΑΕΚ, εκφράζει τον διαρκή αγώνα, της αδούλωτης ψυχής, που έχει τη δύναμη, την περηφάνεια και την θέληση, να αναδύεται από τα συντρίμμια, προβάλλοντας το Ολυμπιακό πνεύμα του φωτός, στην απαξία αυτών που υπηρετούν το σκοτάδι.

Και μ΄αυτή την έννοια, που προκαθορίστηκε και εκφράστηκε από τους ιδρυτές της ομάδας, η συμμετοχή στην ΑΕΚ, απετέλεσε τόσο για τους παίκτες όσο και για τους φιλάθλους της (πριν κάποιοι με την πάροδο των χρόνων και την υπερίσχυση των επικοινωνιακών τρυκ, μετατραπούν σε οπαδούς, ήτοι σε άτομα που παραχώρησαν το αδούλωτο της αυτοδιάθεσης, στην υποδούλωση σε συμφέροντα, που έμαθαν να τα αισθάνονται μάλιστα και δικά τους), μαθητεία στον αγώνα της ίδιας της ζωής, σμιλεύοντας χαρακτήρες αλτρουισμού, υπευθυνότητας, καθαρότητας, αλληλεγγύης και προσφοράς. Βλέποντας την συντριβή, του μαχητή αυτής της Ιδέας, Κώστα Νεστορίδη, για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, αισθάνομαι την ανάγκη, να του πω, ότι οι Ιδέες δεν υποβιβάζονται και μάλιστα από μια κάστα ανικάνων να τις αντιληφθούν, πολλώ μάλλον να τις υπηρετήσουν. Κάποτε, οι παίκτες της ΑΕΚ, έπαιζαν για την «φανέλα», χωρίς καμία απολαβή, διαθέτοντας χρόνο και ψυχή, τις ώρες της ξεκούρασης από τον κάματο της επιβίωσης.

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό, με τη σημερινή κατάσταση, που όλα τα διευθύνει το χρήμα, με κανόνες εμπορίου και συμφερόντων, που ακόμα και οι παίκτες αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα με ημερομηνία λήξης «αγοραζόμενοι» με κανόνες απόσβεσης, που ισχύουν σε Α.Ε., που επιζητούν το κέδρος; Σίγουρα κάποιοι ευθύνονται γι΄αυτό που έγινε και η συσπείρωση των φιλάθλων της ΑΕΚ αλλά και των φιλάθλων των άλλων ομάδων, πρέπει να εστιάσει ανυποχώρητα, στην απόδοση Δικαιοσύνης και στον έλεγχο αν θα αποδοθεί όντως Δικαιοσύνη.

Γεγονός είναι ότι κάποιοι, με ονοματεπώνυμο, πρέπει να λογοδοτήσουν και παραδειγματικά να τιμωρηθούν για ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, υπηρέτηση συμφερόντων. Κατά τα άλλα, εκείνο που υποβιβάστηκε, είναι η Ανώνυμη Εταιρεία, που παρίστανε την ΑΕΚ, βαυκαλιζόμενη ότι στο χρηματοκιβώτιό της, μπορεί να κλείσει μια Ιδέα και να σβύσει μια Ιστορία (ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ παραπέμπει σε έναν Ελληνισμό, που υπέστη γενοκτονία και αποδεκατισμένος οδηγήθηκε στην προσφυγιά, και με αυτή την έννοια εμπίπτει στην «στρογγύλευση» της Ιστορίας μας, που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια).

Η ΑΕΚ, παραμένει Ιδέα, και ως τέτοια δεν μπορεί να υποβιβαστεί. Μπορεί όμως να διατηρήσει το δικαίωμα σεβασμού και αποκατάστασης της ουσίας της, πράγμα που πιστεύω ότι θα πράξει, διαθέτοντας το αδούλωτο δυναμικό της προς τούτο.

Αθήνα 23.4.2012

Ευγενία Γ. Κουτσουλιέρη [Κόρη του παίκτη της βασικής ομάδας της ΑΕΚ, τις δεκαετίες 1930-1940 Γιώργου Κουτσουλιέρη]".